V letošnjem šolskem smo se odločili sodelovati v akciji Otroci za varnost v prometu, ki jo na nacionalni in regijski ravni koordinira Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Cilj akcije je dvig ozaveščenosti o posledicah uživanja alkohola pri udeležencih v prometu. V začetku šolskega leta Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) s svojimi območnim enotami pripravi natečaj za osnovne šole in vrtce. Šole in vrtci, ki smo se vključili, obravnavamo problematiko alkohola in prometa na otrokom razumljiv način.

Alkohol v prometu je odraz delovanja širšega okolja in je hkrati javno zdravstveni problem. Zato želimo s preventivnim delovanjem ozaveščati javnost, da je vožnja pod vplivom alkohola eden izmed najpogostejših dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nezgod, ki ga lahko preprečimo in skupaj vzpostavimo odgovoren odnos do pitja alkoholnih pijač (več na: www.sopa.si).

Raziskave kažejo, da varne količine alkohola ni ter da se z vsako popito alkoholno pijačo poveča tveganje za škodo na zdravju. V času epidemije covid-19 pa je, poleg že navedenega, pomembno sporočilo javnosti tudi to, da nas pitje alkohola, ne glede na vrsto alkoholne pijače, ne bo zaščitilo pred boleznijo covid-19, niti ne bo preprečilo okužbe z novim koronavirusom. Naš imunski sistem krepimo z zdravim načinom prehranjevanja, redno telesno aktivnostjo ter skrbjo za duševno zdravje ter dobro počutje.

 

Če potrebujete še kakšne dodatne informacije glede vpliva alkohola na promet si poglejte informacije na naslednjih povezavah, kjer so zelo povedno navedena ključna sporočila:
(Visited 124 times, 1 visits today)
Dostopnost